Tahukah anda masih ada loka menarik di Sekinchan yang boleh anda singgah? Terdahulu, Sekinchan adalah antara tempat yang sinonim menggunakan sawah padi.

Selain itu, Sekinchan Selangor merupakan antara bandar primer pada dalam wilayah Sabak Bernam, Selangor selain Sabak dan Sungai Besar. Tambahan pula, kebanyakan tempat menarik Sekinchan memiliki latar belakang pemandangan sawah padi & bunga padi.

Buntu mencari loka menarik pada Sekinchan? Jangan risau! Berikut turut disenaraikan 20 loka menarik di Sekinchan Selangor serta beberapa daerah berhampiran buat anda jalan jalan Sekinchan. Misalnya, pada Kuala Selangor dan Hulu Langat. Semoga keterangan ini membantu anda!1 Tempat menarik percuma pada Sekinchan

Alamat: Lot 10376, Jalan Tali Air 5, Pekan Sekinchan, 45400 Sekinchan, SelangorSumber foto: google map

Untuk anda penggemar barangan antik, jom jalan jalan Sekinchan ke Ah Ma’s House secara percuma! Ah Ma’s House menempatkan pelbagai koleksi barangan antik pada zaman 60-an dari perkakas pada dalam rumah hinggalah ke kudap-makanan ringan zaman dahulu.

Namun begitu, ia bukanlah sebuah muzium tetapi hanya sekadar tempat tinggalkampung yang kecil. Lain daripada itu, pengunjung boleh mendapatkan kuih kapit dan kuih bahulu yang masih dibuat memakai cara tradisional. Pasti cita rasanya amat sedap & berbeza dari WhatsappPerkampungan Nelayan Sekinchan2 Tempat memancing di Selangor

Alamat: 156, Jln Bagan, Bagan Sekinchan, 45400 Sekinchan, Selangor

Telefon: –Sumber foto: maisinggah.com, Facebook @Sekinchan, Instagram @zenderc

Anda kaki pancing? Jom jalan jalan Sekinchan pada Perkampungan Nelayan Sekinchan!

Secara umumnya, Sekinchan dikenali menjadi bandar yang kaya menggunakan sawah padi tetapi tidak lupa dia pula dikenali menggunakan suasana perkampungan nelayan.

Di samping itu, suasana pada perkampungan yg bebas menurut kesibukan kota membawa ketenangan kepada pengunjung buat memancing tanpa gangguan.  

Lihat Peta buat kanak-kanak pada Sekinchan

Alamat: No 358, Jalan Pantai Redang, Bagan Sekinchan, 45400 Sekinchan, SelangorSumber foto: google map

Tercari-cari tempat mandi pada Sekinchan buat kanak-kanak? Jom ke MSekin Wonderland! Taman tema air ini sememangnya dibuat khas untuk kanak-kanak serta sinkron buat golongan dewasa.

See also  Rekomendasi Tempat Wisata Pada Medan Buat Liburan Imlek 2023

Sehubungan menggunakan itu, masih ada 10 kolam yg dipenuhi dengan gelongsor, pancutan air dan bermacam lagi. Yang pastinya, kanak-kanak relatif senang akan loka ini! Selain itu, kolam mandi buat muslimah turut ada pada sini.

Waterpark di Sekinchan ini bersebelahan menggunakan Pantai Redang Sekinchan yang membolehkan anda melihat pemandangan bahari yang begitu indah sekali.

Waktu Operasi: Setiap hari (8 pagi – 10 malam)

Lihat Peta di Sekinchan

Alamat: 25, Jalan Jpt, 45400 Sekinchan, Selangor

Telefon: –Sumber foto: google map

Satu-satunya pantai yg masih ada di Sekinchan Selangor ialah Pantai Redang Sekinchan. Pantai ini amat sinkron buat anda yang ingin menyaksikan estetika pemandangan laut & suasana matahari terbenam.

Di samping itu, terdapat beberapa gerai kuliner bahari segar yg dijual di pantai ini di mana sumbernya dari Perkampungan Nelayan Sekinchan. Antara aktiviti yg boleh dilakukan pada sini misalnya bermain layang-layang & berkelah.

Namun begitu, aktiviti mandi-mandi tidak sesuai dilakukan kebersihan air bahari kurang terjaga.Laman Tebu Aidil5 Tempat percutian menarik di Sekinchan

Alamat: Kampung Parit Empat, 45300 Sungai Besar, SelangorSumber foto: Instagram @sepinggan_putih, google map

Teringin hendak membasahkan tekak menggunakan air tebu yg segar berdasarkan ladang? Jom ke Laman Tebu Aidil! Kawasan ini merupakan sebuah kafe berlatar belakangkan pokok-utama tebu yang menyajikan sajian utama menjadi air tebu.

Selain itu, kuliner-kuliner halal lain misalnya laksa, nasi lemak, kepak ayam madu & mee kari turut menjadi tumpuan pengunjung pada sini.

Tidak ketinggalan pula, ia sebagai tarikan pengunjung buat bergambar kerana keindahan poly pokok tebu berdekatan kafe tadi memang tidak bisa disangkal lagi.  

Waktu Operasi: Khamis – Isnin (11.30 pagi – 7.30 petang)

Lihat Peta pada Sekinchan

Alamat: Lot No, Ban 2, 9990, Jalan Tali Air 5, 45400 Sekinchan, SelangorSumber foto: google map

See also  Rekomendasi Tempat Wisata Pada Medan Buat Liburan Imlek 2023

Seperti sedia maklum, Sekinchan Selangor adalah laman sawah padi maka tidak lengkaplah kalau tidak jalan jalan Sekinchan pada Galeri Padi Sekinchan.

Galeri menggunakan fungsi 4 dalam 1 ini adalah sebuah kilang, muzium, galeri dan kedai. Menarik bukan!

Selain itu, beliau memaparkan mengenai sejarah padi, bunga padi pada bentuk dokumentari dan proses penanaman padi dari awal sehingga siap dipaket seperti yg didapati pada pasaraya.

Waktu Operasi: Setiap hari (9 pagi – 12.30 tengahari) & (dua petang – lima WhatsappSawah Padi Sekinchan7 Sawah padi pada Sekinchan

Alamat: Pekan Sekinchan, 45400 Sekinchan, Selangor

Telefon: –Sumber foto: google map

Sia-sia sahaja bila anda sekadar memahami Sekinchan Selangor menjadi bandar sawah padi namun tidak jalan jalan Sekinchan ke sini.

Sawah Padi Sekinchan lazimnya dikenali sebagai tarikan utama pada Sekinchan yg memang tidak disangkal lagi keindahannya.

Tambahan pula, saat yg sempurna buat melihat kehijauan sawah padi luas terbentang ialah dalam bulan Mac hingga pertengahan Mei & awal September hingga pertengahan November. Pastikan jangan terlepas waktu yang sesuai buat ke sini!Sekinchan Coconut Farm8 Tempat menarik buat keluarga pada Sekinchan

Alamat: Jalan Tali Air 4, 45400 Sekinchan, SelangorSumber foto: google map

Menginginkan air yg boleh menghilangkan dahaga sesudah penat berjalan dalam keadaan cuaca panas yg terik? Jom dapatkan air kelapa yg segar menurut ladang pada Sekinchan Coconut Farm.

Di samping itu, masih ada beberapa jenis air yang berasaskan kelapa yg dijual pada sini misalnya jeli kelapa dan coconut shake. Selain itu, ia turut menjual beberapa makanan street food yang lain serta nasi lemak yang boleh anda cuba.

Tambahan jua, estetika pemandangan berlatar belakangkan ladang kelapa ini membolehkan pengunjung bergambar & di suatu sudut masih ada permainan jongkang-jongket buat kanak-kanak bermain.

Waktu Operasi: Sabtu – Ahad (10 pagi – lima Facebook pada Sekinchan

Alamat: Jalan Ban Kenal, Jalan Parit 5, 45400 Sekinchan, SelangorSumber foto: google map

See also  Rekomendasi Tempat Wisata Pada Medan Buat Liburan Imlek 2023

Mencari penginapan yg unik pada sekitar Sekinchan? Jom menginap di Triangle Farm Cottage House!

Ia merupakan sebuah homestay berkonsepkan segi tiga & glamping yang terletak di tengah-tengah sawah padi. Sememangnya comel, unik dan paling penting selesa lena dibuai mimpi!

Selain itu, pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan seperti menanam utama, menikmati kehijauan sawah padi, minigolf, mandi-manda pada kolam renang & WhatsappPadi Box10 Tempat menarik buat pasangan pada Sekinchan

Alamat: Jalan Tali Air 4, Kampung Parit Empat, 45400 Sekinchan, SelangorSumber foto: tripadvisor.com

Terokai tempat menarik Sekinchan Selangor beserta pasangan anda! Jika anda mencari loka bermalam pada Sekinchan, maka Padi Box adalah destinasi yg sempurna.

Ia adalah sebuah homestay yang diperbuat daripada kontena yang diserikan dengan cat berwarna-warni serta dilingkupi menggunakan kehijauan sawah padi.

Antara kemudahan yang disediakan adalah televisyen, WiFi, parking kereta, perkhidmatan basikal, pendingin hawa dan kafe.

Selanjutnya, pelbagai jenis penginapan yg disediakan seperti standard dua pax room, standard 4 pax room, dua pax room with private balcony, family room for 6 pax dan family room for 6 pax window view.

Lihat Peta di Sekinchan

Alamat: Ban 2, Lot 13402, Jalan Tali Air 11, Kampung Tengah Pasir Panjang, 45400 Sekinchan, SelangorSumber foto: google map

Terdapat poly pusat penginapan menarik di Sekinchan Selangor ini, cuma bergantung kepada bajet dan penginapan idaman anda.

Anjung Pool Villa merupakan villa yang dilengkapi dengan private pool dan terletak pada tengah-tengah sawah bendang.

Di samping itu, dia menempatkan 4 butir unit villa & sanggup memuatkan seramai 8 orang untuk 1 villa. Jika anda ingin menikmati suasana ala-ala misalnya tinggal pada kampung. Jom kunjungi tempat Facebook di Sekinchan

Alamat: Taman Sekinchan Jaya, 45400 Sekinchan, SelangorSumber foto: google map

Mengidam makan makanan bahari? Jom jalan jalan Sekinchan cari makan di NF Seafood Corner. Kedai makan ini menyediakan pelbagai makanan yang berasaskan kuliner bahari yang segar & terbaik.

By Admin